Hermes B-jun pronssia Suomi-sarjan lopputurnauksessa
Julkaistu: 02.04.2017 00.00

Hermes B pelasi viikonloppuna Suomi-sarjan lopputurnauksen ottelut Kuortaneella. Turnaus oli tärkeä ensi vuoden mahdollista mestiskarsintapaikkaa silmälläpitäen. Jos turnauksessa selviäisi neljän parhaan joukkoon, olisi mestiskarsintapaikka taattu. Lauantaina aamupäivällä vastaan asettui ensin tuttu vastustaja SaPKo. Alun hyvän osuuden jälkeen Hermeksen johto 2-1 vaihtui nopeasti 2-3 tappioasemaan. Kaksi alivoimaalia vastustajalle alle minuuttiin ja siitä alkoi ottelun alamäki. Harmittava avaustappio Hermekselle 2-6. Pää allapäin joukkue siirtyi keräämään voimia päivän toiseen otteluun.

Jääkiekkoliitolla on tarkat kilpailusäännöt koskien turnaukseen osallistuvien joukkueiden pelaajien edustusoikeutta osallistua turnauspeleihin. Päivän toisesta vastustajasta, Loimaan Rocketsista huomattiin otteluun lähdettäessä, että heidän kahden pelaajan joukkueessa pelaamiensa pelien määrät eivät oikeuta osallistumaan turnaukseen. Peli kuitenkin ensin.

Hermes B aloitti ottelun pirteästi, vaikka vastustajan kärkihyökkääjä onnistuikin ensimmäisenä maalin teossa. Hermes onnistui kuitenkin aika nopeasti tasoittamaan ottelun ja siirtymään jopa maalin johtoon ensimmäisessä erässä. Pienen huilin jälkeen toisen erän alkuun lisättiin johtoa kahteen maaliin. Mutta Rocketsin tehokas ylivoima tuotti kahteen otteeseen tuloksen Hermeksen sortuessa jäähyihin, ehkä hieman helposti vihellettyihin. Ottelu päättyi tasan 3-3. Hyvä peli Hermekseltä, mutta tulos ei taannut Hermekselle pääsyä turnauksessa neljän parhaan joukkoon. Ja koska vastustajajoukkueen edustusoikeudeton pelaaja oli tehnyt joukkueelleen peräti kaksi maalia ja syöttänyt yhden, oli joukkueenjohdolla helppo tehdä ratkaisu. Vastalause liiton kilpailuvaliokunnalle ottelusta, 300 € vastalausemaksu liiton tilille, ja sähköpostia valmiustilassa olevalle kilpailuvaliokunnalle. Illan kuluessa ratkaisu tuli. Rockets tuomittiin hävinneeksi kaksi turnauspeliään 0-5 ja vastaavasti SaPKolle ja Hermekselle voitot noista peleistä 5-0.

Hermes otteli sunnuntaina sitten pronssista. Vastaan asettui Haukat KJT Järvenpäästä. Ottelu alkoi Hermekseltä loistavasti. Minuutin pelin jälkeen Ahlskog laukoo komean syötön (Ojala) jälkeen taululle 1-0 johdon. Ottelu tasoittuu vähitelle Hermeksen viedessä kuitenkin ottelua nopeammalla pelityylillä. Ekassa erässä jäähyillään kummankin joukkueen toimesta, mutta ei lisämaaleja.

Toinen erä: Jäähyily jatkuu, vaikka ottelukuva onkin siisti. Vahinkojäähyjä? Haukat KJT onnistuu kuitenkin tekemään ylivoimalla tasoitusmaalin ajassa 36.41. Maalivahtien torjunnat kahden erän jälkeen 16-31, joten nekin näyttivät ottelun painopisteen. Peliä pelattiin enemmän vastustajan puolustusalueella.

Kolmas erä: Hermeksen runsas kannattajajoukko sai kokea jännittävän ottelun. Hermes siirtyi Rautaojan maalilla 2-1 johtoon, kun ottelua oli pelattu 53.10. Syöttäjinä Peltoniemi ja Seppä. Jännitys lisääntyi, kun Hermes-pelaaja joutuu huitomisesta jäähylle kun peliaikaa on jäljellä runsas neljä minuuttia. Haukat KJT ottaa aikalisän juoniakseen tasoitusmaalia. Hermes kestää alivoiman. Haukat KJT ottaa kuitenkin vielä maalivahdin pois kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa. Hermes-pelaajat ovat päättäneet "syödä kiekkoa". Laukauksia blokataan ja Huugo pelaa maalissa koko ottelun loistavasti. Kymmenen sekuntia ennen erän loppumista Haikonen onnistuu Kuoppala Ar avustuksella purkamaan kiekon keskialueelle ja sieltä tyhjään maaliin. Voitto ja Suomi-sarjan pronssimitalit Hermes B-junioreille.

Vielä loppuun spekulaatiota Hermeksen tekemästä vastalauseesta. Ensinnä jokaisen turnaukseen osallistuvan joukkueen johtoryhmän, viimekädessä joukkueenjohtajan, on tiedettävä miten edustusoikeus turnaukseen syntyy voimassaolevien kilpailusääntöjen mukaan. Vastaukset, "Me luulimme" - eivät kelpaa. Liitto rankaisee sakoilla ja toimitsijakielloilla. Sääntöä on muutettu vuosien mittaan ja on nyt parempi ja lopputurnausten pelioikeudet selkeämmin hahmotettavissa kuin ennen. Viimekädessä pelaajat kärsivät, jos joukkueenjohto ei ole ajan tasalla säännöistä. Hermes teki oikeutetusti vastalauseen, koska vastustajan kaksi pelaajaa ei täyttänyt lopputurnausta koskevaa edustusoikeuspykälää. Hermes antoi myös oman ehdotuksensa turnausjohdon kautta kilpailuvaliokunnalle vietäväksi. Ehdotus oli, että liitto tiedottaisi/kertaisi turnaukseen tulevia joukkueita edustusoikeuspykälästä ja pyytäisi etukäteen turnaukseen osallistuvien pelaajien nimilistan, josta sitten turnauksen järjestävän alueen aluepäällikkö tarkistaisi pelaajien edustusoikeuden.